Digitale betaalsystemen of gaat u toch liever voor het gebruik van consumptiemunten op uw evenement? Er zijn verschillende soorten betaalsystemen die men hanteert op een evenement en de betaalmogelijkheden namen dan ook de afgelopen jaren flink toe. De meest voorkomende zijn consumptiemunten en digitale betaalsystemen, laatstgenoemde staat ook wel bekend als cashless betalen. Echter brengt cashless betalen op evenementen in de praktijk regelmatig problemen met zich mee.
Maakt het uit welk type betaalsysteem u hanteert op uw evenement?
In zekere zin zijn alle betaalsystemen die we in de huidige markt zien, te gebruiken. Echter, blijken niet alle betaalsystemen in de praktijk ook goed te werken. Denk van tevoren goed na wat het beste bij u en uw bezoekers past.
Digitale betaalsystemen op evenementen
Digitalisering is een groot begrip, zo ook proberen organisatoren van evenementen hierin mee te gaan. Daarom zien we ook digitale betaalsystemen terug op evenementen. Veel evenementen organisatoren denken mee te moeten gaan met digitalisering, maar in het geval van digitale betaalsystemen wordt in de praktijk vaak het tegendeel bewezen. Het brengt een aantal grote nadelen met zich mee, zoals een dure infrastructuur, kans op storingen, minder snel en het is nadelig voor grote groepen.
Dure infrastructuur
Vergeleken met een muntsysteem is het aanleggen en onderhouden van de infrastructuur erg kostbaar. De kosten per transactie liggen vaak erg hoog en ieder horecapunt op het evenemententerrein dient een eigen systeem te hebben om betalingen te kunnen voldoen. Dit alles bij elkaar is erg prijzig, veel evenementenorganisatoren hebben dan ook de voorkeur aan een muntensysteem, wat een stuk voordeliger is.
Kans op storingen
De kans op technische storingen of netwerkproblemen is aanzienlijk groot. Indien er een storing optreedt kunnen bezoekers bijvoorbeeld niet meer betalen en dus geen consumpties meer aanschaffen. Hierdoor kan een evenementenorganisator een groot deel van de omzet mislopen.
Tevens is er op plekken waar veel apparaten zijn, zoals op evenementen, het bereik een stuk minder. Dit omdat alle apparaten de capaciteit van een zender delen. Dat is een reden dat men vaak klaagt over het slechte bereik op evenementen en festivals.
Nadelig voor grote groepen
Cashless betaalsystemen zijn voor grote groepen bezoekers erg nadelig. Bij deze manier van betalen op evenementen moet iedereen individueel naar de horecapunten om consumpties te halen of je moet als bezoeker voor een grote groep voorschieten. Achteraf is het gedoe om te berekenen wie precies wat betaald heeft. Doordat er meer mensen zich verzamelen bij de bar, wordt het een stuk drukker.
Minder snel
Cashless betaalsystemen werken over het algemeen ook minder snel dan andere betaalsystemen. Wanneer iedere bezoeker moet pinnen, duurt het een stuk langer, dan wanneer er bijvoorbeeld een munt ingeleverd wordt.
Consumptiemunten als betaalmiddel op evenementen
Aan iedere betaalmogelijkheid op evenementen zitten voor- en nadelen. Consumptiemunten bieden vele voordelen.
Snellere doorloop bij de horecapunten
Met een muntensysteem kan men individueel munten aanschaffen en telkens wanneer iemand drankjes gaat halen een munt inleveren. Zo hoeven bezoekers niet voor elkaar te betalen of in een keer een groot bedrag voor te schieten. Doordat men niet altijd in de gelegenheid is om geld voor te schieten, zijn bezoekers sneller geneigd om voor zichzelf een drankje te halen. Hierdoor wordt de drukte aan de bar aanzienlijk groter.
Veilig
Het is een veilige manier van betalen op een evenement. Vaak kan men voorafgaand aan het evenement al munten kopen of bij de muntenverkoop. In het geval van een pinstoring, kunnen de meeste bezoekers nog gewoon hun consumpties aanschaffen.
Bezoekers geven meer uit
Over het algemeen geven bezoekers van uw evenement meer geld uit. De waarde van een munt wordt al snel vergeten, wanneer men in de sfeer zit. Als bezoeker van een evenement geef je snel weer een muntje mee als iemand een drankje gaat halen.
Munten hergebruiken
Wij raden aan om hier voorzichtig mee te zijn en niet te vaak consumptiemunten te hergebruiken. Bij Euro Events is het ook mogelijk om de munten bij ons in te leveren, zodat wij ze kunnen recyclen en er nieuwe munten van kunnen maken. Zo is uw evenement iedere editie voorzien van een nieuw type munt.
Duurzame munten
Een groot nadeel aan consumptiemunten is dat ze over het algemeen niet duurzaam zijn. Ze zijn gemaakt van plastic, waardoor ze ten opzichte van digitale betaalsystemen, minder goed zijn voor het milieu. Ook hier is over nagedacht. Wist u dat er ook duurzame alternatieven geboden worden voor consumptiemunten? Duurzaamheid speelt namelijk een steeds grotere rol in de evenementenbranche en ook de consumptiemunten dienen daaraan bij te dragen.
Bio breekmunt en Bio munt
Dit zijn dé munten voor een groener evenement. Dit is een 100% biologisch afbreekbare munt en worden gemaakt van zetmeel uit aardappelen. Hierdoor vergaan ze binnen een jaar in de natuur. Ze zijn te verkrijgen als bio breekmunten en als ronde bio munt.
Recycle (breek)munten
Een ander milieuvriendelijker alternatief zijn de recycle munten. Het mooie aan deze munt is dat ze gemaakt worden van gerecycled plastic uit oude koelkasten. Dat maakt deze munten 100% gerecycled. Ze zijn verkrijgbaar als ronde recycle munt of als recycle breekmunten.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen betreft het muntensysteem? Neem voor vragen contact met ons op door te bellen naar 088-3190740 of mail naar verkoop@euro-events.nl. Wij vertellen u graag meer over het muntensysteem op uw evenement en wat de mogelijkheden zijn.