Eindelijk kunnen we zeggen dat we na de coronapandemie weer genieten van een volledig evenementenseizoen. Bij Euro Events zien wij dit ook terugkomen. Er worden weer zoals vanouds bestellingen geplaatst en ook kunnen wij concluderen dat de oude, vertrouwde consumptiemunt nog altijd erg in trek is bij evenementen organisatoren. Je zou denken dat anno 2023 ook daar verdere ontwikkelingen in zijn, zoals het gebruik van digitale munten of betaalsystemen, maar niets is minder waar. Een consumptiemunt blijft tenslotte ook een beetje een festival erfgoed vinden onze klanten.
De consumptiemunt brengt grote voordelen met zich mee
Digitaliseren in alle opzichten klinkt altijd als dé oplossing, ook in het kader van duurzaamheid. Toch wordt in de praktijk het tegendeel bewezen wat betreft het ‘cashless’ betalen op evenementen. Deze term kun je volgens ons op meerdere manieren interpreteren. Meerdere klanten van ons hebben gekeken of zelfs al gewerkt met digitale betaalsystemen. Een groot deel van hen is hier ook weer mee gestopt. De reden waarom voor hen een digitaal betaalsysteem niet werkte, is o.a. dat het een dure infrastructuur nodig heeft. Dit komt doordat de kosten per transactie hoog liggen en elk horecapunt moet een eigen systeem hebben.
Bij een muntsysteem is de infrastructuur en eventueel het contante geld gesitueerd op een vaste plek op het evenemententerrein en de munten kunnen per horecapunt gewoonweg ingeleverd worden, daardoor is de inzet van munten over het algemeen een goedkopere oplossing. Vooral nu alles in de evenementenbranche duurder wordt, streven organisatoren ernaar het maximale uit de omzet te halen. Dit is tenslotte ook de reden dat een evenement kan blijven bestaan. Hieronder wordt in een voorbeeld een mogelijk verschil in kosten tussen een muntsysteem en digitaal systeem uitgelegd.
Welke voordelen heeft een consumptiemunt nog meer?
Naast de lagere kosten bij een muntensysteem, brengt het gebruik van consumptiemunten op evenementen nog vele andere voordelen met zich mee.
De doorloop achter de bar met een muntensysteem is veel efficiënter en daarnaast ook sneller. Een snelle doorloop is voor de horecapunten op een evenement van groot belang. Klanten die eerder een digitaal systeem hebben geprobeerd, ervaren dat de doorloopsnelheid bij een muntensysteem aanzienlijk hoger ligt. Bij groepen verzamelt vaak één iemand van iedereen een munt, waarmee diegene drank kan halen voor de hele groep. Met digitale systemen is dit minder gebruikelijk, omdat men dan voor een grote groep moet voorschieten en dat is —gezien de huidige consumptieprijzen— erg prijzig. Hierdoor gaan meer mensen zelf eten en drinken halen, waardoor het bij de horecapunten een stuk drukker wordt. Lange rijen zorgen er ook weer voor dat men minder snel in de drukke rij gaat staan om wat te halen. Hierdoor mis je potentiële omzet.
Daarnaast bieden consumptiemunten ook een grote mate van veiligheid. Stel, er is een internetstoring – en laten we eerlijk zijn, het bereik op een evenement is niet altijd even optimaal – of de stroom valt uit. Bij een muntensysteem liggen dan niet direct alle betaalmogelijkheden stil. Ook wordt gemiddeld 3 tot 5% van de munten niet gebruikt. Bezoekers verliezen munten of vergeten de munten op te maken aan het einde van het evenement. Sommigen willen wat munten bewaren als aandenken aan het evenement. Dit is dan ook direct al pure winst voor uw evenement.
Bij munten ben je minder bezig met de waarde, waardoor de bezoeker sneller meer uitgeeft, dan als er op een andere manier betaald wordt. Je geeft sneller weer een muntje mee als iemand een rondje gaat halen en voor je het weet ben je door je munten heen. Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van consumptiemunten. Maar we kunnen wel concluderen dat het een goedkope en efficiënte manier van betalen is op een evenement.
Een goed alternatief zijn duurzame munten
Consumptiemunten zijn over het algemeen gemaakt van plastic, en dat is nu juist het type afval waar we zo min mogelijk van willen hebben. Om toch een steentje bij te dragen aan het milieu, is het belangrijk dat evenementenorganisator zich bezighouden met duurzaamheid. Bij Euro Events zijn wij dan ook druk bezig met duurzaamheid en blijven wij innoveren op dit gebied, zowel met onze producten als binnen onze organisatie. De evenementenindustrie staat bekend als een vervuilende sector, waardoor 100% duurzaamheid lastig wordt, maar alle beetjes helpen. Een goede eerste stap is het vermijden van plastic bekers en gebruik te maken van duurzame consumptiemunten. In ons assortiment hebben wij verschillende soorten duurzame oplossingen voor uw evenement. Wij bieden onder andere:
• Bio munt en de bio breekmunt: gemaakt van zetmeel uit aardappels, waardoor deze munten 100% biologisch afbreekbaar zijn. Ideaal voor evenementen op gras.
• Recycle munt en recycle breekmunt: gemaakt van kunststof uit oude koelkasten, waardoor deze munten 100% gerecycled zijn.
Als bedrijf produceren wij geheel afvalvrij en werken we samen met een recyclingbedrijf voor het hergebruik van de materialen voor de recycle munten. Daarnaast is het ook mogelijk om de gebruikte munten naar ons terug te sturen na een evenement, zodat wij ze kunnen recyclen. Bij ons kunnen de munten tot wel acht keer gerecycled worden.
Bent u benieuwd wat wij voor uw evenement kunnen betekenen? Wij denken graag met u mee om te kijken welke consumptiemunten het beste aansluiten bij uw wensen.